Udruga Zvono dobila donaciju od PEPCO Croatia d.o.o.

Udruga Zvono primila donaciju  Pepco Croatia d.o.o europskog lanaca diskontnih trgovina koji nudi odjeću za cijelu obitelj i proizvode za kućanstvo. Predsjednica udruge Mira Anić i korisnici udruge predstavnicama Pepca priredile su mali domjenak na kojem su im zahvalili na donaciji.

Održan 4. Forest art

Klub mladih Garaža organizirao je 4. likovno-kiparsku koloniju Forest art s ciljem afirmacije umjetnika koji su okupljeni u autentičnom pejzažu slavonske šume kao medij izražavali svoje umjetničke ideje i koristili materijale  pronađene u prirodi (land art).

Sva izrađena djela postavljena su u prirodnom okruženju kampa Citadela.
Osim umjetničkih radova, posjetitelji su uživali i brojnim drugim sadržajima (radionice, performansi, priprema hrane na otvorenom te glazbenom programu).

Zahvaljujemo se svim sudionicima i posjetiteljima na uspješno provedenom 4. Forest artu.

U rujnu održana dva volonterska kampa

Rujan je bio aktivan za članove udruga Zvono, Slap i Jaglac. U sklopu projekta „Šalji dalje“ u rujnu su održana dva volonterska kampa na kojima je sudjelovalo 20 volontera. Kampovi su organizirani u Požeškom Markovcu i u Belišću, a tijekom kampova volonteri su sudjelovali u aktivnostima uređenja okoliša, uređenja prostora volonterskih kampova te u branju začinskog i ljekovitog bilja.

Jedan od ciljeva kampova bio je i primijeniti inovativne pristupe podrške ranjivim skupinama društva u procesu njihove integracije i uvođenje novih volonterskih praksi s ciljem poticanja aktivizma kod mladih.

U Požeškom Markovcu tako je od 3. do 7. rujna održan treći volonterski kamp koji je organizirala udruga Slap iz Osijeka. Sudionici kampa sudjelovali su u aktivnostima uređenja prostora volonterske točke u Požeško – slavonskoj županiji. Volonteri su krčili tlo za lakši pristup prostoru kampa, skupljali suhe grane te izrađivali povišene gredice koje će biti trajno postavljene u vrtu volonterske točke. Tijekom kampa volonteri su kroz radionice izrađivali i ekološke torbe od recikliranih materijala te su sudjelovali u drugim aktivnostima uređenja okoliša volonterskog kampa.

Četvrti volonterki kamp održan je u Belišću, od 13. do 17. rujna, a na kampu je sudjelovalo 10 volontera. Volonteri na kampu bile su učenice iz Srednje obrtničke škole Požega te mladi s intelektualnim teškoćama. Tijekom volonterskog kampa volonteri su sudjelovali u održavanju polja ljekovitog i začinskog bilja, brali ljekovito i začinskog bilje te se na taj način i upoznali s njegovom namjenom. Tijekom kampa volonteri su sudjelovali u organizaciji Forest Art festivala, uređivali su okoliš kampa, čistili unutarnji i vanjski prostor kampa te sudjelovali u radionicama koje su za njih bile pripremljene.

Tijekom rujna održat će se i volonterska akcija koju će organizirati udruga Slap, a u listopadu započinjemo s edukacijama „Biti volonter“.

Projekt „Šalji dalje“ provodi udruga Zvono iz Belišća, a partneri su Srednja škola Stjepan Ivšić Orahovica, Srednja škola Marka Marulića Slatina, udruga Jaglac Orahovica, udruga Slap Osijek i Grad Belišće. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Aktivan kolovoz u Garaži!

Bez obzira na ljetne vrućine i godišnje odmore, u Klubu mladih Garaža i u kolovozu je bilo aktivno. Naši su članovi sudjelovali na radionicama i parlaonicama koje su sami osmislili i organizirali. Tijekom radionica upoznali smo se s quilling tehnikom izrade slika koja koristi samo papir i malo ljepila. Sudionici radionice pripremali su materijal – rezali papir, razrađivali ideje, izrađivali oblike od papira, a nakon toga tehnikom lijepljenja izradili zanimljive slike.

U kolovozu smo se okupili i na Danu društvenih igara koji je posebno zanimljiv našim članovima. Imali smo priliku naučiti nove društvene igre i zabaviti se s onima koje već odlično igramo. Neki su igrali šah, neki su se odlučili za igru „Pictionary“ koja je uvijek popraćena smijehom i veseljem. I ovaj puta se igrala najpopularnija igra „Vuk“ kao i igra „Što sam ja?“. Dobro društvo i zabavne igre uvijek su recept za uspješan Dan društvenih igara koji se često održava u Garaži.

Osim isključivo zabavnih aktivnosti u Garaži smo ovaj mjesec sudjelovali i na tri parlaonice, a teme su bile: Internet – štetan ili koristan, novac – najbitnija stvar na svijetu i ovisnosti.

Tijekom parlaonica sudionici su iznosili svoje argumente za i protiv određene teme, razvijali žustre diskusije i aktivno sudjelovali.

Kroz aktivnosti u Garaži nastojimo potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u životu lokalne zajednice, a posebno nam je važno da mladi sudjeluju i u kreiranju sadržaja za mlade.

“Oaza” na Citadeli!

Citadelu su 1. rujna posjetili Oazini izletnici. Pogledajte kako im je bilo i što kažu o našoj Citadeli.

U subotu, 1. rujna 2018., Mirovna grupa Oaza organizirala je izlet za osobe starije od 60 godina u “Citadelu – kamp i centar za socijalno zapošljavanje osoba s invaliditetom”. Izlet je organiziran u okviru projekta “Dostojanstveno starenje – III“, kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

“Citadela” se nalazi u šumskom predjelu uz državnu cestu D517 (Beli Manastir – Belišće – Valpovo – Koška), blizu sjeverne (lijeve, baranjske) dravske obale, i udaljena je oko 550 metara od mosta na Dravi. “Citadelu” je osnovala i njome uspješno upravlja belišćanska Udruga za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju Zvono, pod vodstvom predsjednice Mire Anić.

Na izlet se krenulo s pet automobila u 8:30 sati ispred belomanastirskog Društvenog centra u Ulici J. Antala 3, a na izlet su išle 22 ženske i jedna muška osoba, velikom većinom treće životne dobi.

“Oazine” izletnike u “Citadeli” je dočekala predsjednica “Zvona” Mira Anić te ih je prvo ukratko upoznala s aktivnostima “Zvona”, a onda ih je provela kroz “Citadelu” i pokazala im što sve tu ima.

A “Citadela” ima dvije kuće dobivene na korištenje od Hrvatskih šuma, uz koje su i pomoćne prostorije. Budući da su dobivene u ruševnom stanju, “Zvono” ih je obnovilo uz pomoć raznih donatora. U jednoj od tih kuća održavaju se razne radionice, u kojima sudjeluju grupe djece i mladih različitih sposobnosti. Oni u međusobnoj interakciji savladavaju vještine u rasponu od najobičnijih kućanskih poslova do složenijih sportskih aktivnosti (npr. baratanje priborom za ribolov ili vožnja čamcem) i razvijaju ekološku svijest, sve uz pomoć art-terapije i novih metoda rehabilitacije. Radionice vode treneri i asistenti, koji podržavaju nove trendove u odgoju, obrazovanju i rehabilitaciji.

U drugoj kući nastavlja se s proširenjem aktivnosti, s naglaskom na socijalno zapošljavanje osoba s poteškoćama u razvoju. Zelena površina oko kuća pretvorena je u održavani travnjak, dok je površina veličine 5.000 kvadratnih metara bliže cesti zasađena ljekovitim i začinskim biljem te povrćem, koji se uzgajaju po ekološkim principima, uz korištenje obnovljivih izvora energije, recikliranje i kompostiranje. Uređen je i vrt za permakulturu, koji ima čak i “hotel za kukce”. Nastoji se, zapravo, stvoriti preduvjete za zapošljavanje osoba s invaliditetom, kako bi se tu jednog dana za njih pronašao izvor mogući zarade.

Nakon što su sadržajno i detaljno razgledali i doživjeli pridravsku “Citadelu”, “Oazini” izletnici predahnuli su na natkrivenoj terasi, smjestivši se na drvene klupe i stolove. Tu su počašćeni običnim palačinkama, palačinke s makom u tijestu te manjim okruglim palačinkama sa zobenim pahuljicama. Na njih su, po želji, mogli nanositi slani namaz od patlidžana ili tri vrste džema (od ribiza, crvenih bobica bazge i višanja), a žeđ su mogli utažiti sokom od mente ili višanja, te okrepu završiti – turskom kavom.

Palačinke je pekla i goste posluživala Renata Đebić iz Belišća, zaposlenica “Zvona”, koja je u djetinjstvu tri godine živjela u Petlovcu jer je u to vrijeme njezin otac radio na Belju u Širinama.

U blizini “Citadele” nalazi se i također lijepo uređeni i održavani Ribički dom Udruge športskih ribolovaca (UŠR) “Belišće”. Pojedini izletnici su posjetili i taj dom, proćaskali sa Željkom Čorbom, predsjednikom toga UŠR-a znakovitog prezimena, razgledali mnoštvo izloženih pehara te slike po zidovima, koje su UŠR-u darovali slavonsko-baranjski slikari, učesnici likovnih kolonija koje za njih ribolovci organiziraju po principu: mi vama riblji paprikaš – vi nama slike.

Poslije toga “Oazini” izletnici još jednom su se slikali ispred stoljetnog hrasta uz Ribički dom, a onda su se oko podne zaputili svojim kućama u Beli Manastir, zadovoljni što su vidjeti i doživjeli nešto novo, lijepo i zanimljivo.

 

Izvor: http://oaza-bm.hr/oaza/naslovnica/item/5341-oazin-izlet-u-citadelu

Inkluzivne volonterske akcije u Belišću i Orahovici

Tijekom travnja 2018. udruga Zvono započela je s provedbom inkluzivnih volonterskih akcija. Inkluzivne volonterske akcije provode se kroz projekt „Šalji dalje“ koji je usmjeren razvoju volonterstva na području tri slavonske županije.

Cilj provedbe inkluzivnih volonterskih akcija je primijeniti inovativne pristupe podrške ranjivim skupinama društva u procesu njihove integracije i uvođenje novih volonterskih praksi s ciljem poticanja aktivizma kod mladih. Uključivanjem u volonterske aktivnosti u lokalnoj zajednici volonteri se aktivno uključuju u život lokalne zajednice te zajednički rade na donošenju pozitivnih promjena. Volonteri se uključuju u timove za volontiranje te se na taj način nadopunjavaju i međusobno podržavaju, primatelji podrške na taj način postaju davatelji podrške i rade na jačanju svojih kapaciteta.

Kroz inkluzivne volonterske akcije volonterski timovi pružaju podršku obiteljima s OSI i starijim domaćinstvima. Volonteri sudjeluju u različitim poslovima koji uključuju košnju trave, uređenje dvorišta, pomoć u održavanju kuće i dvorišta.

Sudjelovanjem u različitim aktivnostima volonteri rade na jačanju svojih kapaciteta, poboljšavaju svoja znanja i vještine, surađuju s drugima i rade na razvoju vještina timskog rada.

U inkluzivne volonterske akcije uključeno je više od 10 volontera, a planirano je pružanje podrške za 20 obitelji.

ZAVRŠENE EDUKACIJE O MENADŽMENTU VOLONTERA

Udruga Zvono iz Belišća od kolovoza 2017. godine provodi projekt „Šalji dalje“. Projekt je usmjeren razvoju volonterstva na području Osječko – baranjske, Virovitičko – podravske i Požeško – slavonske županije. Poseban naglasak stavlja se na razvoj inkluzivnih volonterskih programa te na edukacije o volonterstvu. Partneri na projektu su udruga Jaglac iz Orahovice, udruga Slap iz Osijeka, SŠ Marka Marulića Slatina, SŠ Stjepan Ivšić Orahovica i Grad Belišće.

Kroz aktivnosti projekta provedena su i tri ciklusa edukacije „Uvod u menadžment volontera“. Edukacija je bila namijenjena organizatorima volontiranja – organizacijama civilnog društva i javnim ustanovama. Provedena su tri ciklusa edukacije, po jedan u svakoj od županija u kojima se provode aktivnosti projekta. Tijekom svibnja, lipnja i srpnja 2018. predstavnici 15 organizacija civilnog društva i 6 javnih ustanova sudjelovali su na edukaciji o menadžmentu volontera. Tijekom edukacije upoznali su se s ciklusom menadžmenta volontera te su stekli znanja i vještine koje će im pomoći u vođenju volontera u njihovim organizacijama. Kroz interaktivne metode rada radili su na razvoju kvalitetnih volonterskih programa, a poseban je naglasak bio na uključivanju volontera iz marginaliziranih skupina.

Organizatori volontiranja upoznali su se s pravima i obvezama volontera i organizatora volontiranja, etičkim kodeksom volontera, načinima traženja i odabira volontera te načinima nagrađivanja volontera, ali i metodama evaluacije volonterskog programa.

U sljedećem razdoblju nastavljamo s provedbom inkluzivnih volonterskih akcija te s organizacijom edukacija o volonterstvu za građane.

Kamp Učka 360⁰ – Vratimo livade leptirima!

Od 12.7. – 24.7.2018. u sklopu projekta Učka 360°, udruge Bioteka i Biom u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka organiziraju volonterski kamp za obnovu travnjaka. Pridružite nam se, volontirajte i sudjelujte u borbi za očuvanje bioraznolikosti!

Sudjelovanje na kampu, hrana i voda besplatni su za sve sudionike. Djeca i psi su dobrodošli! Traži se jedino dobra volja, spremnost na rad i suradnju i sudjelovanje u aktivnostima krčenja zaraslih travnjaka i održavanju kampa. Prijavit se možete za bilo koje dane kampa.

 

Molimo sve zainteresirane da nam se jave za sudjelovanje na kampu ispunjavanjem prijavnice – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeF1UsZbJ4E6m1zvktckv7-FmzTN5bPbPT4bA8q98QC6CnJyg/viewform!

Detaljnije o Volontrskom kampu pročitajte na poveznici – http://www.biom.hr/vijesti/kamp-ucka-360%E2%81%B0-vratimo-livade-leptirima/.

 

 

Godišnji financijski izvještaj i revizorsko izvješće

Godišnji financijski izvještaj i revizorsko izvješće o uvidu o financijske izvještaje za razdoblje koje završava 31.12.2017. udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono.

Godišnji financijski izvještaj i revizorsko izvješće

MivaArt 2

Završen projekt socijalne zadruge MIVA ART 2

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono osnovala je Socijalnu zadrugu Miva art 2007. godine. Kao socijalna zadruga, Miva art uvažava razlike među ljudima te radi na zapošljavanju osoba s invaliditetom kako bi ostvarila zajedničke vrijednosti svojih članova i širu društvenu koheziju. Samoodrživost kao osnovnu ideju ostvaruje spajajući društvene, ekonomske i ciljeve zaštite okoliša. Zadruga djeluje na tržištu proizvodnjom dobara i usluga na poduzetnički i inovativan način, a stvorene viškove koristi za ulaganje u zajednicu.

Kroz dosadašnji rad, zadruga je postigla brojne ciljeve, a nastavlja se razvijati i širiti usluge. Zadruga se javila na natječaj Europske unije te je 01. lipnja 2017. godine započela s provedbom projekta pod nazivom Miva Art 2. Projekt je financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 706.263,99 kuna. Upravljačko tijelo provedbe projekta bilo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dok je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva posredničko tijelo razine 2 i pratila je provedbu projekta.

Cilj projekta Miva art 2 bio je ojačati kapacitete socijalne zadruge i razviti nove modele socijalnog poduzetništva u skladu s resursima regije. Specifični ciljevi su jačanje ljudskih kapaciteta za vođenje zadruge, osposobljavanje i unaprjeđenje vještina osoba u nepovoljnom položaju te poboljšanje poslovanja zadruge s ciljem održivosti. Ciljane skupine projekta bile su osobe s invaliditetom, zadrugari i mladi nezaposleni. Kroz projekt koji je trajao godinu dana provele su se aktivnosti osposobljavanja i usavršavanja menadžmenta zadruge, istraživanje tržišta, usavršavanje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga. Također, kako bi ostvarili projektne ciljeve provedeno je osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćna zanimanja: pomoćni pčelar, permakulturni vrtlar, lutkar, palačinka majstor i domar.

Projektom Miva art 2 osnažili smo ljudske resurse koji će svojim znanjem i vještinama stvoriti dobre temelje za kvalitetnu i samoodrživu društvenu zadrugu koja generira profit i koristi ga za dobrobit marginaliziranih društvenih skupina te razvoj lokalne zajednice u cjelini.

  1. rujna zaposleni su radni asistenti za permakulturnog vrtlara, domara, palačinka majstora, lutkara i pomoćnog pčelara. S obzirom da se na natječaj javio pre mali broj zainteresiranih za ovo radno mjesto, zaposleni su ljudi sa područja cijele Osječko-baranjske županije. Odmah po zapošljavanju, radni asistenti prošli su edukaciju za rad s osobama s invaliditetom koju je provela rehabilitatorica Tena Anić na kojoj su stekli osnovna znanja i vještine kako i u kojoj mjeri pružiti podršku u radu osobama s invaliditetom. Nakon edukacije radni asistenti su uz mentorstvo stručnjaka za svako područje započeli sa osposobljavanjem 20 nezaposlenih osoba s invaliditetom ili sa završenim pomoćnim zanimanjem. Dakle svaki radni asistent davao je podršku u radu 4 osoba s invaliditetom. Nakon što su prošli volontersku praksu, osobe s invaliditetom stekli su nova znanja i vještine koje će im omogućiti da postanu konkurentniji na tržištu rada.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti mentorima koji su kroz cijeli projekt bili velika podrška osobama s invaliditetom i njihovim radnim asistentima a to su Vanja Đumić i Ria Trdin za skupinu lutkara, Anita Andrašek Mihaljević za skupinu pčelara, Franjo Jelić za skupinu domara, Ivona Šimić za skupinu palačinka majstora te Tanja Ordanić za skupinu vrtlara. Također se želimo zahvaliti i našim radnim asistentima Martini Salopek, Vesni Sobodić, Nikoli Vinkoviću, Mirti Vaci te Roberti Šimunović na predanom radu i trudu tijekom cijelog projekta, bili su zaista velika pomoć i podrška polaznicima ove prakse. U srijedu, 28. veljače, prigodno smo obilježiti zadnji dan našeg druženja podjelom diploma za uspješno provedenu praksu. Sigurni smo da će im stečena znanja i vještine pomoći da budu konkurentniji na tržištu rada te da će ih koristiti u daljnjem životu i radu.

Tijekom projekta nabavljena je oprema i materijali potrebni za provođenje projekta. Vrtlarska skupina svakodnevno vrijedno radi u našem permakulturnom vrtu. Još jesenas je mentorica Tanja Ordanić donirala kalifornijeske gliste te objasnila našoj skupini njihovu važnostu u procesu kompostiranja.  Kupljen je plastenik te su naši vrtlari posadili rajčicu. Skupina domara je sa svojim radnim asistentom bila uključena u sve pomoćne radove prilikom obnove stambene zajednice udruge Zvono. Palačinka majstori do sada su već savladali osnovne tehnike pečenja palačinki, a sada rade na poboljšanju svojih recepata i uvođenju novih. Do sada su već imali prilike prezentirati svoje radove na raznim manifestacijama u lokalnoj zajednici na kojima su dobili samo pohvale za svoj rade, što ih dodatno motivira. Kroz projekt je nabavljena sva kuhinjska oprema potrebna za otvaranje palačinkarnice tako da smo 06.05.2018. imalo smo otvorenje palačinkarnice na Citadeli koja će od sada svake subote i nedjelje raditi na Citadeli od 15-19h. Na otvorenju su posjetitelji imali prilike kušati nadjeve od mljevenog mesa, piletine, blitve i sira, kukuruza i vrhnja, mljevenih oraha i domaćih džemova od marelice, mandarine, šumskog voća i jabuka. Za pčelarsku skupinu nabavljena je kompletna oprema, te se naši pčelari sada vrijedno pripremaju za nadolazeću pčelarsku godinu.  Mentorica lutkarske skupine Ria Trdin sa umjetničke akademije u Osijeku održala je 2 edukativne lutkarske radionice. Na početku radionice, mentorica je održala kratko uvodno predavanje o povijesti lutke i lutkarstva, te su nakon toga svi sudionici krenuli u izradu vlastitih  lutki zijevalica od spužve. Na drugoj radionici sudionici su dovršili svoje lutke koje će im biti potrebne za daljnje aktivnosti.

U svrhu osnaživanja kapaciteta društvenih poduzetnika kroz projekt Miva art 2 održana je edukacije društvenih poduzetnika o vještinama upravljanja i poslovanja koju je provela udruga Slap iz Osijeka i to kroz nekoliko modula: osnove društvenog poduzetništva, marketing društvenog poduzetništva, strategija društvenog poduzeća, sječtine upravljanja društvenim poduzećem te timski rad. Sudionici edukacije imali su priliku naučiti nešto više o vještinama financijskog upravljanja društvenim poduzećem, te su se susreli s primjerima dobre prakse koji će im biti korisni u daljnjem poslovanju, a onima koji se tek odluče baviti  društvenim poduzetništvom dobar primjer kako krenuti u pravom smjeru.

Tvrtka Recupero iz Osijeka provela je istraživanje tržišta za zadrugu  nakon čega je uslijedilo kreiranje novog vizualnog identiteta i pokretanje internet trgovine. Završne aktivnosti su u tijeku, iz tvrtke  Recupero su nam poslali nekoliko konačnih verzija za koje se trebamo odlučiti, a u ponedjeljak, 14.05., odradili smo slikanje naših proizvoda, lutaka, nakita, odjeće čije slike će biti postavljene na web stranicu i u katalogu proizvoda i usluga.

Kako bi poslovanje socijalne zadruge Miva art bilo što uspješnije izrađen je i novi strateški plan koji je izradila Modra nit iz Osijeka.

Zahvaljujemo se svima koji su u ovih godinu dana pratili i podržali projekt Miva art 2. Pozivamo sve zaljubljenike u palačinke da nam se pridruže vikendima na Citadeli te tako prate i podrže rad Zadruge Miva Art.