Udruga Zvono

O nama

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju “Zvono” osnovana je 2003. godine od strane roditelja djece i mladih s poteškoćama u razvoju na području gradova Belišća i Valpova te prigradskih naselja.

Udruga Zvono pruža pomoć roditeljima djece i mladih s teškoćama u uključivanju u sustav socijalne skrbi i odgojno – obrazovni proces. Provodeći trogodišnji program prevencije institucionalizacije, osigurali smo rad mobilnog stručnog tima (rehabilitatorica, psiholog, socijalni radnik, psihijatar) koji koordinira djelatnike u odgojno-obrazovnom procesu, roditelje i djecu s poteškoćama i osigurava podršku kod uključivanja djece u odgojno-obrazovni proces. U tom programu su kao partneri uključeni vrtići dva grada, Centar za socijalnu skrb i osnovne škole. Također, udruga Zvono radi na razvijanju socijalnih i praktičnih vještina svojih članova kako bi se mogli aktivno uključiti u život zajednice. Udruga Zvono kod svojih članova potiče samostalnost te razvija programe zapošljavanja osoba s invaliditetom. Promiče filozofiju inkluzije i radi na poboljšanju uvjeta u lokalnoj zajednici kako bi se ostvarila normalizacija i inkluzija osoba s invaliditetom u tu zajednicu.

Tijekom godina rada udruga Zvono razvija brojne programe za osobe s invaliditetom, za djecu i mlade na području Osječko – baranjske županije. U svakodnevne aktivnosti udruga Zvono uključuje oko 25 mladih i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, oko 15 djece predškolske i školske dobi koje uključuje u redovan odgojno – obrazovni sustav te oko 30 mladih uključenih u programe za mlade koji provodi udruga Zvono.

U udruzi Zvono radi se na jačanju ljudskih resursa kao nositelja demokratizacije i razvoja civilnog društva u lokalnoj zajednici, razvijanju i poticanju modela suradnje između javnog, poslovnog i civilnog sektora, poticanju društvene odgovornosti i utjecaju demokratskog građanstva na razvoj društva. Važan se naglasak stavlja na razvijanje modela socijalnog poduzetništva kroz koje bi Zvono svojim članovima pružilo mogućnosti zapošljavanja i ravnopravnog sudjelovanja u društvenom i poslovnom životu zajednice.